Emlékszem amikor kicsi voltam, majd megőrültem azokért a kis műanyag elektromos autókért. Mindig irigykedve néztem, ahogy az alattunk lakó kiskölyök, Andriska,  vidáman furikázik ide-oda a szürke terepjáróval. És persze sosem engedte, hogy más is kipróbálja…

Sokat durcáskodtam emiatt, nem értettem, hogy neki miért lehet, és nekem miért nem… Aztán papának volt egy mentő ötlete; előkereste a pince mélyéről azt a kis pedálos Moszkvicsot, amivel még anno apukám gurigázott 30 évvel ezelőtt. Kicsit kipofozta, és már mehettem is!

Igaz, először kicsit furán néztem rá, de aztán nemsokára én lettem a nagykanizsai Csokonai lakótelep játszóterének a királynője. Aztán persze én sem adtam oda Andriskának, mikor az ő járgánya lemerült… 😛 

Egy kis nosztalgia:

Az elérhetetlen:

Most pedig nézzük a mai gyerekek számára készült felhozatalt!

 

 

"A gyerekváltozat kívülről semmiben sem különbözik az igazitól, igaz, csak együléses, de pontosan kicsinyített mása az eredetinek. A színválaszték még kissé szegényes, csak ezüstszínben készül.

Ha a kereskedő megkérdezi: Pedállal vagy villanymotorral kéri? – kérdése cseppet sem humoros, sőt nagyon is reális. A legfiatalabb BMW rajongók (szülei) ugyanis kétféle "felszereltségből" választhatnak: a pedálos 186, a luxuskivitelű villanyhajtású 319 euroba kerül.

A 8 kg súlyú pedálos változat is szuper, lehet például állítani az ülését, ahogy nő a pilóta, vagy ha több gyerek is használja, de a gyerekszíveket igazán az akkumulátoros, villanymotoros változat dobogtatja meg.

A 12,5 kg súlyú elektromos "modellnél" a tervezők komoly figyelmet fordítottak az ifjú vezető és a környezete, például a tengerimalaca biztonságára, ezért a jármű sebességét 4 km/órára korlátozták. Vezetni viszont szó szerint gyerekjáték, pontosan úgy működik, mint a dodgem a Vidám Parkban. Csak egy "gázpedálja" van, ha lenyomja a gyerek, elindul, ha elengedi, a motor automatikusan lefékezi a kocsit. A műszerfal is "gyerekbarát", az előre-hátra irányváltó gombokat LED-es kijelzővel kombinálták. Gumikerekei csökkentik a menetzajt, az alsó szomszéd nagy örömére."

4X4online.hu

De nemcsak a legújabb modellekből válogathatunk, íme egy kisautó az old-timer rajongó gyerekeknek /vagy inkább szülőknek?/:

Mondjuk hiába ilyen nagy a kínálat, az tuti, hogy az én gyerekem sosem fog majd minimerciben basáskodni… Félretettem a pedálos moszkvicsot. Még mindig egyben van… 🙂