A Magyar Posta február 5-én alkalmi bélyegkibocsátással emlékezett meg az autóipar fejlődésének jelentős állomásáról és annak magyar vonatkozásáról: a bélyegképen a Ford T-modell példányai mellett a magyar Galamb József portréja látható.

Ford_Model_T_1

Száz évvel ezelőtt a makói születésű magyar Galamb József konstruktőr-főmérnök vezetésével kezdődött meg a világot kerekekre helyező Ford T-modell sorozatgyártása. Február 5-én a Magyar Posta bélyegkibocsátással emlékezett az autóipar fejlődésének e jelentős állomására és annak magyar vonatkozására: a Svindt Ferenc és Berky Péter grafikusművészek tervei alapján, húszezer példányban, a Pénzjegynyomdában készült bélygen a Ford T-modell példányai mellett Galamb József portréja látható.  A tíz bélyegképet tartalmazó bélyegkisív hivatalos forgalomba bocsátását a Ford Szentendrén található Közép-Kelet Európai regionális központjában tartották, ahol Péterffy Gábor a Magyar Posta Zrt. Bélyeg Üzletágigazgatója mutatta be a filatéliai különlegességet, majd Molnár Viktorral, a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. regionális igazgatójával közösen alkalmi bélyegzéssel látták el a bélyegek első példányait. Az esemény nem mindennapi hangulatát emelte a Galamb József utcában található épület aulájában kiállított 1919-es T-Modell mellé aznap kitelepült postafiók, ahol első napi bélyegzéssel megvásárolható volt az alkalmi bélyeg.

Model_T_stamp_5    Model_T_stamp_3

„Azt hiszem méltán kimondható, hogy Galamb József neve egybeforrt a magyar kreativitással, kimagasló szakmai tudással s az azt bárhol, bármilyen körülmények között kamatoztatni képes céltudatossággal, amelynek révén sikerült sikerült elérnie nem csupán Henry Ford elismerését, de megszereznie barátságát is. Galamb igazi titka, és életútjának talán legfontosabb üzenete számunkra ugyanakkor mindenképpen az, hogy sosem felejtette el, honnan érkezett, hazáját, és szülővárosát, Makót, és iskoláit élete végéig támogatta, ami követendő példaként állhat mindannyiunk előtt.” – véli Molnár Viktor.

model_T_mass_production_1          model_T_mass_production_2          model_T_mass_production_3

„Tudunk különleges Ford modellekről, illetve Henry Ford-ról megemlékező bélyegekről világszerte, ami nem csoda, tekintettel arra a hatásra amelyet Henry Ford a T-Modell segítségével valóra váltott álma, a szélesebb tömegek részére biztosított elérhető mobilitás gyakorolt a világra, amelyben élünk. A most kibocsátott, Galamb Józsefről, és a T-Modell sorozatgyártásának megkezdéséről megemlékező bélyeg azonban különleges ezek sorában, hisz a Magyar Posta méltán világhírű filatéliai részlege által készített művészi kidolgozottságú munka alkalmas lehet arra, hogy a 20. század egyik legnagyobb hatású magyar feltalálójának hírét elvigye a világ minden országába.” – teszi hozzá  Varga Zsombor, a Ford magyarországi PR és kommunikációs igazgatója.