2015-ben a Nissan a GT-R LM NISMO-val részt vesz a FIA World Endurance Championship versenysorozatban. Ezzel a japán autógyártó visszatér a Le Mans-i 24 órás verseny prémium kategóriájába. A Nissan innovatív szemléletével és egy olyan, valóban izgalmas termékkel száll harcba a győzelemért, amely a Nissan GT-R következő generációját képviseli.

„Nagyon örülünk, hogy megmérettethetjük magunkat a világ legjobb versenyautó-gyártóival szemben” – nyilatkozta Roel de Vries, a Nissan globális marketingért és márkastratégiáért felelős vezetője. „Az LM P1 kategória – különösen a jövő energiaforrásai terén – kitűnő lehetőség a technológiai innovációra. 2014-ben három különböző gyártó három különböző hajtáslánccal nyert futamokat. Ez bizonyítja a legjobban, hogy az LM P1-ben valódi innováció történik.”

129067_1_5

 Bár a Nissan az elmúlt 16 évben nem szerepelt a Le Mans-i csúcskategóriában, a vállalat nagyon aktív volt más kategóriákban, és egy irigylésre méltó versenyautó-családot állított össze, amely az új LM P3 kategóriától az LM P2 világverő motorellátási programján és az ACO zseniális „56-os boksz” programján keresztül az LM P1 csúcskategóriáig terjed. Az 56-os boksz a Le Mans-i 24 órás verseny egyedülálló osztálya, amelyben olyan innovatív technológiákat alkalmaznak, amelyek a normál szabályok hatályán kívül esnek.

129065_1_5

 „Az LM P3 motorellátási programunk egy új vállalkozás, azonban ha hasonlóan sikeres lesz, mint az LM P2 programunk, akkor nagyon büszkék leszünk az eredményeinkre” – mondta Shoichi Miyatani, a NISMO elnöke. „Az LM P2 motorunknak köszönhetően több csapat is bajnok és osztálygyőztes lett Le Mans-ban.  Az 56-os boksz projekteknek és az általunk alkalmazott innovációknak köszönhetően pedig visszakerültünk az LM P1-be. Rengeteget tanultunk a Nissan ZEOD RC nagymértékű hibrid meghajtásra való áttéréséből, és ezeket a tapasztalatokat ebben a projektben is hasznosítjuk.”

 129072_1_5

Az LM P1 versenyautók jelenleg az autóversenyzés csúcsautói, ezért a Nissan és a NISMO nem hagyhatta ki a lehetőséget, hogy a legmagasabb szinten is innovációt valósítson meg. „Ezek az autók képviselik a jelenlegi versenyzési technológia csúcsát: a csapatok kiváló mozgásienergia-visszanyerő rendszereket, különösen üzemanyag-takarékos motorokat és elképesztő aerodinamikai megoldásokat használnak, ezzel olyan autókat alkotva, amelyek súlyukhoz és teherbírásukhoz képest hihetetlenül gyorsak” – mondta Ben Bowlby, a Nissan LM P1 csapatának vezető igazgatója. „A 24 órás versenyen szereplő versenyautók egy Le Mans-i futam alatt gyakorlatilag egy egész Forma 1-es szezont megtesznek. Ez a kihívás erősen különbözik az F1-től, és sokkal nagyobb jelentőséggel bír a közúti autók szempontjából is. Például ha Londonból Edinburghba utazok, az az elvárásom, hogy az autó falja a kilométereket, gyors, stabil, kényelmes és biztonságos legyen, valamint biztosítsa azt a vezethetőséget és tapadást, amelyre akkor lehet szükségem, ha el kell hagynom az autópályát és mellékutakat kell használnom. A Le Mans-i verseny ezt a kihívást képviseli. A hangsúly a gyors, hatékony és biztonságos autón van.”

 A FIA World Endurance Championship lehetőséget biztosít a gyártók számára, hogy új technológiákat fejlesszenek ki közúti autóik kínálata terén.  Minden az energiahatékonyságról szól, a technológia számára pedig a 24 órás állóképességi verseny a lehető legnagyobb kihívás, hiszen a futamon előfordulhat, hogy csupán másodpercek választják el az első és második helyezettet – 24 órányi versenyzés után. „Határozott célkitűzésünk, hogy az LM P1 versenyautó számára kifejlesztett technológiákat átültessük a Nissan közúti autóiba is” – nyilatkozta de Vries. „Egy ultrahatékony V6-os ikerturbó motoron dolgozunk, amely megfelel a Nissan GT-R konfigurációjának és hagyományainak. Ez egy sokkal hatékonyabb, de ugyannyira nagy teljesítményű közvetlen befecskendezéses megoldás, ezért a jövő GT-R motorainak egyik lehetséges előfutára lehet. A versenyautók számára kifejlesztett mozgásienergia-visszanyerő technológiát pedig a jövőben potenciálisan közúti autókban is alkalmazhatjuk.”

129064_1_5

 A Nissan egy globális autógyártó, ezért logikus, hogy LM P1 programja is egy igazi globális projekt. „Az autót az Egyesült Államokban gyártottuk le, és a kezdeti tesztprogramot is ott fogjuk elvégezni, ezt követően viszont Európába utazunk a FIA World Endurance Championship szezon indulása miatt” – magyarázta Miyatani. „A programban Japánból származó mérnökök és szerelők is részt vettek, és a többi jelenlegi csapathoz hasonlóan a mi csapatunkról is elmondható, hogy tagjai a világ minden tájáról érkeztek.”

 Megmérkőzni a legjobbak ellen és harcba szállni a győzelemért egy hatalmas kihívás a Nissan számára. A versenytársak komoly múltra tekinthetnek vissza, és a FIA World Endurance Championship mezőnye elképesztően szoros. A Nissan azonban felvette a kesztyűt, és a Nissan NISMO csapata mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy felállhasson a dobogó tetejére.

129066_1_5

 „Nekem annyi elég, hogy biztos vagyok abban, a csapat mindent megtett a siker érdekében” – erősítette meg Darren Cox, a NISMO globális márkáért, marketingért és értékesítésért felelős vezetője. „Az a célunk, hogy legjobb képességeink szerint járjunk el, ezért erre koncentrálunk. Sok dologra nincs befolyásunk, például nem tudjuk, hogy vetélytársaink mivel rukkolnak elő, amikor elérkezik az első verseny napja. Ha minden tőlünk telhetőt megtettünk, és továbbra is mindent beleadunk, a jó eredmények is jönni fognak. Célunk tehát egyszerűen az, hogy mindent megtegyünk a sikerért. Azt hiszem, a csapat közös erőfeszítései meghozzák majd a várt eredményt.”