Van egy erős autó, jó futóművel, fékekkel, jó súlyelosztással, tehát minden adott lenne egy fantasztikus vezetéshez, de nincs elegendő tapadás? Na pontosan erre találták ki az immár negyedik generációs Michelin Pilot Sport abroncsot. Kompromisszumok nélküli valódi vezetési élmény száraz és nedves útviszonyok között. A versenysportból integrált technológia, maximális dinamizmus, és biztonság, ez a Pilot Sport4, amely mostantól elérhető már Magyarországon is.

Speciális, azonnal reagáló futófelületének kifejlesztésekor a Michelin mérnökei a motorsportban, különösen a Formula E-ben felhalmozott tapasztalataikra alapoztak. A futó mindig az útfelülethez alkalmazkodik: a vázszerkezet, a mintázat és az alapanyagok közötti mechanikai-dinamikai kölcsönhatások alapos ismerete és ügyes kihasználása révén a tapadási felület mindig optimális.

PN003895

Pontos kormányozhatóság: az új „Dynamic Response” technológia összetevője a kevertszálas (nylon és aramid) erősítésű övbetét, amely optimális kormányozhatóságot eredményez. A nagy sűrűségű, extrém magas szakítószilárdságú (az acélnál ötször ellenállóbb), mégis könnyű műszállal a nagy forgási sebesség mellett fellépő centrifugális erő ellenére állandó nagyságú marad az abroncs tapadási felülete.

PN003885

Biztonságos fékezés nedves felületen: a kitűnő fékhatás a különösen homogén, funkcionális elasztomereket[1] és szilika-vegyületeket tartalmazó, új futókeveréknek köszönhető, valamint a mintázati kialakításnak: a széles és mély hosszanti mintázati csatornák kiválóan elvezetik a vizet. Ez az új megoldás egyben az abroncs élettartamára és energiahatékonyságára is kedvező hatással van.

PN003896PN003899

Az új MICHELIN Pilot Sport 4 17 különböző méretben, a legtöbb 17 és 18 collos kerékméretre lesz kapható 2016 januárjától kezdődően. A 19 collos méretek 2016-ban és 2017-ben várhatók.

MISC3

A Michelin Pilot Sport4 teszteredményei:

Két európai szervezet végzett független teszteket az abroncson. A TUV SÜD (Technischer Überwachungs-Verein) és a DEKRA nem csak Európában, de az egész világon a független értékelés és a biztonság vezető nemzetközi tesztszervezeteinek számítanak.

A következő abroncsok vettek részt az összehasonlító tesztben:

– az új MICHELIN Pilot Sport 4 nyári abroncs

– az előző generációs MICHELIN Pilot Sport 3 abroncs

más gyártók sport kategóriás abroncsai

Az összehasonlító tesztet száraz és nedves útfelületen végezték. Az alábbiakat vizsgálta:

  • Kormányozhatóság köridő alapján, száraz és nedves felületen
  • Biztonság féktávolság alapján száraz és nedves felületen

misc

Abroncs tartósság mérés, kopás teszt segítségével. Ezen tesztmódszertan alapján az autó 10 000 km-t tesz meg, majd egy lézerrel megmérik a kopást és ebből meghatározható a hátralévő futás egészen a megengedett minimális 1,6 mm-es profilmélységig.

MISC2

Az elvégzett tesztek azt mutatják, hogy a Michelin csoport mérnökei jelentősen javították a MICHELIN Pilot Sport 4 tapadási teljesítményét az előző generációhoz képest, így biztosítva az új abroncs vezető szerepét a sport szegmensben. Az abroncs futásteljesítménye szintén tovább javult az előző generációhoz viszonyítva.

[1] A funkcionális elasztomer olyan rugalmas polimervegyület, amely a gumikeverék szilika összetevőjének egyenletes eloszlását, illetve a annak hatáskifejeződését segíti elő.