Az enyhébb időjárás beköszöntével – csakúgy, mint a tél beállta előtt – ismét át kell vizsgálnunk autóinkat, és le kell cserélnünk a téli gumikat nyáriakra.

Tavaszi gumicsere

A tavasszal esedékes gumicserére is érvényesül a 7°C-os szabály, csakúgy, mint a télire. Ha az átlaghőmérséklet eléri a 7 fokot, ideje lecserélni a téli gumikat, és váltani nyári gumikra. Az idei szokatlanul enyhe tél ellenére a gumicserével érdemes kivárni a március végét, hiszen nem egyszer előfordult, hogy márciusban egy néhány napra még visszafordult a tél, hatalmas havazással. Emellett tény, hogy márciusban még csípősek az éjszakák, akár fagyok is lehetnek, és a biztonságos közlekedéshez ekkor még a téli gumik megfelelőbbek. Ahogy azonban egyre melegebbé válik az időjárás, úgy lesz egyre biztonságosabb nyári gumikkal autózni, hiszen a téli gumik nyáron nem biztosítanak megfelelő tapadást az utakon, emiatt a fékút jelentősen megnőhet egy hirtelen fékezés szükségessége esetén.

tavasz

Mielőtt a gumiszervizekhez mennénk, ellenőrizzük le, hogy megfelelő állapotban vannak-e még a nyári gumiabroncsaink. A profilmélységnek legalább 4 milliméteresnek kell lenni, és a gumik élettartama sem mellékes. A szakemberek szerint 5, maximum hat évnél tovább egyetlen gumit sem szabad használni, még akkor sem, ha azok profilmélysége megfelelő lenne. Minél idősebb ugyanis egy abroncs, annál rosszabb a minősége, mely éppúgy nem biztosítja a biztonságot, mint ha túl simák lennének a gumik.

Nem mindegy, hogyan tároljuk a levett gumiabroncsainkat, ugyanis a gumik minősége csupán akkor lesz megfelelő öt-hat évig, ha a tárolása száraz, hűvös helyen történik, és UV-fény nem éri őket. Ellenkező esetben az abroncsok élettartama még kevesebb is lehet. Szintén rövidül a gumik élettartama, ha az autónak rosszak a lengéscsillapítói, és nincs megfelelően beállítva a futómű.

Más dolgunk is akad…

A gumicsere azonban csupán egy a számos dolog közül, amelyet autónk tavaszi felkészítése jegyében meg kell tennünk. Szükséges lehet ugyanis a jármű megfelelő ápolása, tisztítása, állapotfelmérése és szükség esetén karbantartása is. Télen a járművek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve részben az utak rosszabb állapota, részben a fagy által okozott hatások miatt is. Mindezeken túl a fagymentesítésre használt szerek is kedvezőtlen hatással lehetnek autóinkra. Éppen ezért a tavasz beköszöntével mossuk át alaposan autónkat, különös tekintettel az alvázra, hogy ezek a szerek ne marhassák szét az erre érzékeny elemeket.

Az átvizsgálás során fontos figyelemmel lennünk a futóművek állapotára, melyek szakszerű beállítása szükséges lehet, ellenőriztessük a fékek állapotát is! Ilyenkor kerül sor a fékfolyadék, szélvédőmosó folyadék, a hűtővíz feltöltésére, szintjének ellenőrzésére és nem árt ellenőrizni a motorolaj szintjét sem. A klímaberendezés tisztítása minden évben esedékes, cseréljük ki a lég- és pollenszűrőket is, hogy a belső levegő minősége felől nyugodtak lehessünk, és az ne okozzon senkinek egészségügyi panaszokat.