A Mercedes-Maybach S600 az egyik legkomolyabb luxus limuzin amit jelenleg meg lehet vásárolni. Bár tavaly a Maybach kihagyott egy évet, és így fő zászlóshajóként a Mercedes S-osztály került az élre. De a most bemutatott Mercedes szuper páncélozott Maybach luxus „Guard” kiadása mindent visz.

A Mercedes-Maybach nem akármilyen fába vágta a fejszéjét, állításuk szerint az új gép az első olyan polgári jármű, amely a VR10-es ballisztikai védelemmel van ellátva.

Ez annyit tesz, hogy a Maybach karosszériája és ablakai úgy vannak kialakítva, hogy ellenálljanak az edzett acélmagos golyóknak, vagy akár egy kisebb bombatámadásnak.

MM

És miként lehetne másként ezt a legjobban demonstrálni? Hát persze, hogy szét kell lőni a vasat. A Mercedes közölt is egy fényképet, amelyen minden egyes golyó becsapódási helyét megjelölték, bizonyosan a vizsgálat pontossága érdekében.

MM2

Ez a legújabb Mercedes „guard” , amellyel további modellek rendelhetők, mint az S-osztály, G-osztály és a GLE-osztály. Persze a Mercedes nem az egyetlen német autógyártó, aki páncélozott luxusautókat gyárt, hiszen gondoljunk csak a BMW által kínált High Security modellekre, amelynek célja szintén egy komplex átfogó védelmi rendszer az erőszakos támadások, emberrablások, és a szervezett bűnözés általi támadások ellen.

A páncélozott Maybach szinte fel sem tűnik senkinek, hisz szinte ugyanúgy néz ki, mint bármely másik luxus modell, amiket híres és kevésbé híres, minden esetre gazdag emberek használnak. Ez azért lehetséges, mert a védelmi magot gyakorlatilag beépítették a karosszéria héj alá. Minden egyes illesztést alaposan megerősítettek, hogy még véletlenül se lehessen sebezhető pontja a belső magnak. Természetesen az alváz sem kivétel a páncélozottság alól. A cél egyértelműen az volt, hogy az autó ugyanolyan védelmet nyújtson egy esetleges bomba robbanásánál az autó mellett, mint, ha az alatta történne.

MM3

Nyílván ezek a védelmi megoldások plusz súlyt jelentenek az autó számára, amit egy komplex futóművel  kellett kiegészíteni, hogy elbírja a súlyt, ugyanakkor a luxus csillapítást és stabilitást kölcsönözzön az autónak. Ezeken túlmenően persze defekttűrő gumiabroncsok, légtisztító és egy komplett tűzoltó rendszer is helyet kapott a járműben.  A kihagyhatatlan Maybach fényűző igazi luxus alapfelszereltségét most nem is részletezném.

MM4

És, hogy mennyiért kapunk meg egy ilyen autót? Laza 513.000 Dollárért, durván 141 millió Forintért már a miénk is lehet. Az biztos, hogy, ha van félmillió dollárod egy autóra és van némi félelem benned, hogy esetleg megtámadnak gépkarabélyokkal, netán kézigránáttal út közben, akkor a legjobb választás a Mercedes-Maybach S600 Guard. 🙂

Fotók: Mercedes-Maybach